söndag 31 december 2006

Hashiish med tre rötter

På en nedsnöad plats högt uppe i de syriska Ansariyyabergen ligger Salomos Fästning, sitt namn till trots en forntida hednisk kultplats som skulle hyllas som vår främsta fornlämning om den låg i Sverige, men som i det ruinrika Syrien är ett bortglömt ingenting. Förutom C och jag är det bara en ensam barnfamilj här. De vuxna fotograferar medan barnen springer runt runt i cirklar och ramlar omkull.

- Vad vackert det är med all denna hashiish, säger pappan till mamman.

Hashish betyder gräs på arabiska, till exempel sådant gräs vi har i våra trädgårdar istället för träd och blommor, sådant gräs som vi klipper för att det växer, eller sådant gräs som vi röker på med.

Rent språkligt är hashish ett substantiv baserat på konsontantföljden h-sh-sh. Och detta är vad som är det mest fantastiska med det arabiska språket; att alla ord - med några få inlånade undantag - är baserade på en följd av tre konsonanter. De tre konsonanterna bestämmer ordets ungefärliga mening, t ex d-w-r för sådant som har med ljus och belysning att göra, k-l-m för ord som har att göra med ord, språk och talande, eller h-sh-sh för ord relaterade till gräs. För att få fram ordets exakta betydelse stoppar araberna sedan in olika vokaler mellan de tre konsonanterna, eller lägger till olika pre- och suffix framför och bakom dem.

För att förklara vad jag menar kan vi ta några exempel från pappans konsonantföljd, h-sh-sh:

hasha: att skära, slå, eller klippa (verb, perf.)

hashasha: att röka cannabis (verb, perf.)

hashiish: örter, gräs, hö, hampa, hashish, cannabis sativa (subst.)

hashaash: en som röker hashish, hashishmissbrukare (subst.)

hashiishii: savgrön, resedagrön (adj.)

hushaash: det sista andetaget, den sista livsgnistan (subst.)

mihash: skära, lie (subst.)

mihasha: ogräsrensare, rensverktyg (subst.)

mahshash, mahshasha: hashishhåla, tillhåll för hashishrökning (subst.)

Gräs är dock inget outtömligt ämne för araberna och h-sh-sh en av de fattigaste treenigheterna. Andra konsonantföljder däremot kan ta upp flera ordbokssidor. Men allt som allt är systemet med treenigheter hur som helst genialiskt, för det gör att du kan räkna ut meningen för ett ord du aldrig för har sett, bara du vet den ungefärliga meningen för konsonantföljden, och kan dina vokaler, pre- och suffix, och varje gång du lär dig ett ord lär du dig tjugo eller trettio andra på ett ungefär.

Inga kommentarer: