onsdag 18 april 2007

Skurkstaten censurerar Skurkstaten

Ibland är det vi förväntar oss så förväntat att vi inte längre förväntar oss det. Ibland händer det ändå. Som nu till exempel: min blogg är nämligen förbjuden läsning för syrier. Å andra sidan är det inte bara mitt textande om Skurkstaten här på Skurkstaten som är förbjudet i Skurkstaten, det verkar vara varenda blogg på Blogspot.

Men kanske finns det ingenting så kreativt som begränsningar, och på ett annat internetkafé fanns ingen censur. J klickade lite här och där för att få fram var vår dator var officiellt registrerad. Jag fattar inte riktigt hur allt det här funkar, men jag och J satt officiellt uppkopplade i Moskva.

Och ryssarna har tydligen ingenting emot Skurkstaten.

---

En relaterad kommentar:

I Syrien kan det hända att en av landets medborgare åker ut till flygplatsen för att ta ett flyg från sin familj, som bor här i Syrien, till sitt arbete, som han eller hon i det här fallet utövar utomlands. Vidare kan det hända att medborgaren blir informerad, först i passkontrollen, att han eller hon inte får lämna landet utan att först ha uppsökt en viss byggnad. Det kan hända att den byggnaden inte har något annat namn än ett nummer, exempelvis 221 eller 245 eller i värsta fall 999. Medborgaren vet sedan tidigare att byggnader med nummer inte är bra byggnader, även om han eller hon hoppas att det bara handlar om en rutinkontroll.

Dessutom: om allt detta händer får medborgaren själv hantera de praktiska problem som uppkommer till följd av det plötsliga utreseförbudet, som exempelvis ombokandet av flygresan till ett datum efter uppsökandet av 221 eller 245 eller 999, och frånvaron från arbetet.

Det här kan nog hända lite varstans. Men när det händer i Syrien så vet medborgaren ofta inte varför.

Det hände idag.

Inga kommentarer: